Hae tästä blogista

Tietoja minusta

Oma kuva
Elämäniloa ja maailmantuskaa. Valosta varjoon - ja takaisin. Tervetuloa matkalle mukaan!

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Haaste jatkuu

Kaksi viikkoa vegaanielämää takana, ja olo on edelleen ihan loistava, kevyt ja hyvä ja ajatuskin kulkee. Fyysiset vaivat ovat sitten asia erikseen, poden ikävää polvikipua, josta ei oikein ole päästy selville, johtuuko selästä vai onko ihan oma vaivansa. Ensi viikolla taas lääkärin luo sitä ihmettelemään. 

Tuo Hellapoliisi Kati Jaakkolan kirja on muuten ihan loistava oppikirja Härkiksen ja Nyhtökauran käytöstä. Olen kuvitellut, että vege on lyhenne vegaanisesta, mutta tässä parin viikon aikana olen todennut, että se on kuitenkin eri asia. Esim. tässä kirjassa reseptien ainesosissa on maitoa ja kananmunia. Maitotuotteet on tietysti helppo korvata vastaavilla vegaanisilla tuotteilla.

Kirjan ohjeella tein maistuvaa Härkislasagnea.
Myskikurpitsaa en muista aikaisemmin käyttäneeni. Vegaanihaasteen ohjeella tein tällaista paahdettua myskikurpitsakeittoa. 



Paahdettu kurpitsakeitto

4 annosta
  • 1 myskikurpitsa
  • 3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl oreganoa
  • maun mukaan suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 2–4 dl kauramaitoa tai vettä
Halkaise kurpitsa kahtia, kaavi siemenet pois ja aseta kurpitsan puolikkaat uunipellille leikkauspinta alaspäin. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita myös ne uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa 40–60 min. eli kunnes kurpitsa ja porkkanat ovat pehmenneet.

Kaavi kurpitsan sisus kuoresta ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa kaurakermaa tai kauramaitoa, kunnes koostumus miellyttää.
Valuta annoksen päälle loraus kaurakermaa koristeeksi ja tarjoile esimerkiksi tuoreen oreganon ja rapeaksi paistetun kylmäsavutofun kanssa.

Perjantaina sain opiskelijatyttäreni kaveriksi pizzantekoon. Vegaaniversiossa oli täytteenä tomaattipyreetä, punsipulia, nyhtökauraa, oliiveja, ananasta ja aurinkokuivattuja tomaatteja. 
Juustona Violifen pizzajuustoa. Löysin jälkikäteen ohjeen, että vegaanista juustoa ei kannata laittaa päällimmäseksi vaan esim. heti tomaattipyreen päälle. Hyvää oli näinkin!
Vegaanisesta juustosta voisi myös tehdä kaurakerman ja ravintohiivahiutaleiden kanssa tahnan ja laittaa pizzan päälle. Tai korvata juuston seoksella 2dl kaurakermaa, 1 dl ravintohiivahiutaleita, n. 1 tl suolaa, valkopippuria. Ravintohiiva on minulle vielä tuntematon juttu, huomenna lähden saalistamaan sitä. 

Herkuteltukin on, taas. 
Suklaamousseen tulee vain kahta ainesosaa. 1 purkki vaahtoutuvaa soijavaniljakastiketta, 100g tummaa vegaanista suklaata. Sulata suklaa, vaahdota vaniljakastike ja sekoita keskenään. Riittää neljälle, tai kahdelle herkkupepulle kuten meillä. 

Tänään kokeilin American pancakeseja vegaaniversiona. 
2,5 dl vehnäjauhoja, 2,5 dl soijamaitoa, 2 tl leivinjauhetta, 2 rkl sokeria, 2 rkl öljyä, ripaus suolaa. Paistoin Keijussa n. puoli desilitraa taikinaa kerrallaan pannulle. Hurjan kuohkeita tuli ja helppoja paistaa. 

Ruoanlaitto on ollut minulle aina vähän välttämätön paha, mutta haasteen myötä olen löytänyt ruoanlaiton ilon. Paljon on taas reseptejä printattua uusia kokeiluja varten.

Hyvää alkavaa viikkoa!





.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa, kiitos siitä!